How to install XAMPP on CentOS/RHEL 6.5

Continue reading

Advertisements

VIDEO TUTORIAL KAMU PASTI BISA CODEIGNITER KURANG DARI 1 JAM

Video Tutorial Codeigniter – Menurut sitepoint.com Codeigniter adalah salah satu framework yang banyak diminati khususnya di indonesia, hal ini dikarenakan banyak software di indonesia yang dikembangkan menggunakan codeigniter jadi para vendor tetap mencari developer yang menguasai codeigniter untuk terus mengembangkan atau memelihara software buatan mereka. Continue reading

XAMPP, Apache – Error: Apache shutdown unexpectedly

Step 1 – From XAMPP Control Panel, under Apache, click the Config button, and select the Apache (httpd.conf).

Inside the httpd.conf file, somehow I found line that says:

Listen 80

And change the 80 into any number / port you want. In my scenario I’m using port 8080.

Listen 8080

Still from the httpd.conf file, I found another line that says:

ServerName localhost:80

And change 80 to 8080.

ServerName localhost:8080

Step 2 – From XAMPP Control Panel, under Apache, click the Config button again, but this time select the Apache (httpd-ssl.conf). Inside the httpd-ssl.conf file, find line that says

Listen 443

And change the 443 into any number / port you want. I’ll using 4433 as the new port number.

Listen 4433

Still from the httpd-ssl.conf file, find another line that says

<VirtualHost _default_:443>

ServerName localhost:443

And change 443 to 4433.

<VirtualHost _default_:4433>

ServerName localhost:4433

Remember to save httpd.conf file and httpd-ssl.conf after you make some changes. Then restart the Apache service.

Continue reading

Upload File Dengan CodeIgniter PHP

Pada Hakikatnya didalam CodeIgniter untuk melakukan uplad file kita telah diberikan class-nya untuk memudahkan kita para developer, dan kali ini kita akan membahas classtersebut.

Marikita bahas tahap demi tahap dibawah ini :

1. Buat file upload_form.php dan letakkan pada application/views dan ketikkan scriptnya seperti berikut :

<html>
<head>
<title>Upload Form By Belajar Pintar PHP </title>
</head>
<body>
<?php echo $error;?>
<?php echo form_open_multipart(‘upload/do_upload’);?>
<input type=”file” name=”userfile” size=”20″ />
<br /><br />
<input type=”submit” value=”upload” />
</form>
</body>
</html>

2. Lalu buat file upload_success.php dan letakkan pada application/views dan isi scriptnya seperti berikut :

<html>
<head>
<title>Upload Form By Belajar Pintar PHP </title>
</head>
<body>
<h3>File anda telah berhasil diupload </h3>
<ul>
<?php foreach ($upload_data as $item => $value):?>
<li><?php echo $item;?>: <?php echo $value;?></li>
<?php endforeach; ?>
</ul>
<p>
<?php echo anchor(‘upload’, ‘Upload File lainnya !’); ?>
</p>
</body>
</html>

Cara Membuat Form Login Pada Localhost Dengan PHP

Form Login? apaan tuh..? Coba LPFriend`s bayangin tiap kali buka Facebook, Twitter, G+, atau sebangsanya (Jin kali :p) pasti yang bakalan tampil duluan adalah dua kolom dan satu tombol, satu kolom bertulis ‘username’ dan satunya lagi ‘password’. Nah itu dia yang namanya form login. Fungsinya sendiri untuk membatasi hak akses untuk para pengunjung website. Intinya hanya member terdaftar saja yang bisa mengakses ‘halaman tertentu’ ini.
Emang website profesional doang yang bisa bikin form ini? Ya nggak lah, website kelas teri alias newbie juga bisa bikin beginian, tertarik? ini dia tipsnya…
*Sebelumnya pastikan ‘kompie’ kawan sudah terinstal aplikasi webserver semisal XAMPP atau sejenisnya, kalo belum download dulu disini juga boleh. kalo sudah kita mulai langkah pertama

PHP – Sending Emails

PHP must be configured correctly in the php.ini file with the details of how your system sends email. Open php.ini file available in /etc/ directory and find the section headed [mail function].

Windows users should ensure that two directives are supplied. The first is called SMTP that defines your email server address. The second is called sendmail_from which defines your own email address.

The configuration for Windows should look something like this:

[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = smtp.secureserver.net

; For win32 only
sendmail_from = webmaster@tutorialspoint.com

Continue reading

PHP Functions

PHP functions are similar to other programming languages. A function is a piece of code which takes one more input in the form of parameter and does some processing and returns a value.

You already have seen many functions like fopen() and fread() etc. They are built-in functions but PHP gives you option to create your own functions as well.

There are two parts which should be clear to you:

  • Creating a PHP Function
  • Calling a PHP Function

In fact you hardly need to create your own PHP function because there are already more than 1000 of built-in library functions created for different area and you just need to call them according to your requirement.

Please refer to PHP Function Reference for a complete set of useful functions. Continue reading